Tunnetuimmilla raviohjastajilla on takanaan tuhansia voittoja

Raveissa vain muita paremmin juokseva hevonen voi voittaa, mutta hyvä hevonenkaan ei yksin riitä. Puitteiden, kuten hoidon ja valmennuksen, on luonnollisesti oltava kunnossa, mutta iso merkitys on myös sillä, kuka hevosen saa ohjastettua voittoon.

Taitava ohjastaja tuntee hevosen, kilpailijansa ja kilparadan. Hän tietää, millä taktiikalla voittoa kannattaa milloinkin lähteä tavoittelemaan ja osaa ottaa huomioon olosuhteiden muutokset. Hevosen ohjastaja voi olla myös sen valmentaja ja omistaja, mutta suurin osa menestyneimmistä ohjastajista on niin sanottuja lainaohjastajia, joiden erikoisalaa on ohjastaa hevonen yltämään parhaimpiin suorituksiinsa.

Suomalaisraveissa hevosia ajaa noin 2 400 ohjastajaa. Raviohjastajien huipulle pääseminen vaatii hyvien hevosten lisäksi lukemattomia työtunteja, periksiantamattomuutta, kokemuksen kautta karttuvaa silmää, nopeaa reagointikykyä sekä voitonjanoa.

Menestyneimpien suomalaisten raviohjastajien tileille on karttunut tuhansia voittoja Suomessa ja ulkomailla sekä palkintorahoja miljoonien eurojen edestä. Kansainvälisestikin mitattuna he ovat huippuluokkaa. Tähän mennessä kaikkiaan kolme suomalaista on yltänyt ohjastajien Euroopan mestaruuskilpailujen voittoon. Myös maailmanmestaruus on käynyt lähellä. Suomalaisissa huippukilpailuissa, kuten Kuninkuusraveissa, kaikkein menestyneimmät ohjastajat ovat saattaneet ajaa voittoon useampaan kertaan.

Kaikille suomalaisille raviurheilun menestyjille lienee yhteistä se, että menestyminen on vaatinut pitkiä ja raskaita työpäiviä. Mitään ole tullut ilmaiseksi eikä kiireisimpinä aikoina tunneta lomia tai edes vapaapäiviä. Monella ohjastajalla on myös pitkät, sukupolvien mittaiset juuret hevosurheiluun. He ovat saattaneet kasvaa kiinni hevoseen pienestä pitäen, ja ura on alkanut vanhempien saappaisiin astumisesta.

Tässä on muutama esimerkki raviurheilun suomalaismenestyjistä.

Jorma Kontio

Jorma Kontio on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen raviohjastaja. Vuosituhannen vaihteesta asti Ruotsissa vaikuttanut Kontio on Pohjoismaiden voitokkain ja Euroopan toiseksi voitokkain raviohjastaja yli 10 000 voitollaan. Hän on voittanut ohjastajien Euroopan mestaruuden kahdesti, vuosina 1985 ja 1998, eikä uralle ole vielä näkynyt loppua. Vuonna 2018 hän ajoi yli 230 voittoa ja palkintorahoja yli 31,7 miljoonaa kruunua, eli noin kolme miljoonaa euroa. Tänä vuonna hän on voittanut muun muassa Oslo GB:n kesäkuussa. Siellä hän ohjasti italialaisori Vitruviota, joka ansaitsi voitosta noin 153 000 euroa. Kontio syntyi Oulun Heinäpäässä vuonna 1953. Hänellä on viisi lasta, joista yksi on menestynyt esteratsastaja Anna-Julia Kontio. Kontio piti Suomessa omaa valmennustallia 1980- ja 1990-luvuilla ennen Ruotsiin siirtymistään.

Mika Forss

Mika Forss (s. 1968) on kuulunut Suomen raviohjastajien kärkijoukkoon jo pitkään. Hän on voittanut muun muassa ohjastajien MM-kilpailun Saksassa vuonna 2016 ja sijoittunut toiseksi ohjastajien MM-kilpailussa Kanadassa vuonna 2017. Vuoden 2019 MM-kisoissa Forss jäi seitsemänneksi. Forss nousi huippuohjastajien joukkoon suhteellisen myöhäisellä iällä ja ajoi ensimmäisen sadan voiton kautensa sinä vuonna, kun täytti 37 vuotta. Suomen ajajaliigan kärkipaikalle Forss nousi ensimmäisen kerran 42-vuotiaana. Tähän mennessä hän on ohjastanut voittorahoja yli 14,6 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Forss on muun muassa ohjastanut yhdeksänvuotiaan suomenhevostamma Vieskerin Virvan tuoreeksi ravikuningattareksi kuninkuusraveissa Lahden Jokimaalla. Kuningatarajon voitto oli Forssin uran ensimmäinen. Kuninkuusajon voittoon hän ajoi vuonna 2016 Vitterin kanssa Turussa. Lainaohjastajana toimiva Forss asuu perheensä kanssa Hämeenkyrössä.

Antti Teivainen

Suomen menestyneimpien raviohjastajien joukkoon kuuluva nurmijärveläinen Antti Teivainen on voittanut uransa aikana lähes kaikissa Suomen suurkilpailuissa. Hän on tähän mennessä voitokkain Suomessa kilpaileva suomalaisohjastaja, sillä voittomäärässä on hänen edellään vain jo pitkään Ruotsissa vaikuttanut suomalainen Jorma Kontio. Vuonna 1960 syntyneen Teivaisen ura on jatkunut yli 40 vuotta. Palkintorahoja hän on ajanut yhteensä yli 27 miljoonaa euroa. Hän on ohjastanut parhaimmillaan yli 2 000 lähtöä vuodessa. Voittoja uralle on mahtunut yli 7 800 kappaletta. Teivainen on valittu urallaan vuoden ohjastajaksi kolme kertaa, vuosina 2005, 2006 ja 2007. Kesällä 2019 menestystä on hidastanut nielurisojen alueelta löytynyt syöpäkasvain, jonka vuoksi Teivainen joutuu pitämään sairauslomaa. Teivaisen mukaan taudin paranemisennuste on hyvä, mutta rankat hoidot pakottavat hänet sivuun ohjastajan paikalta.

Pekka Korpi

Kultasormeksi tituleerattu Pekka Korpi kuuluu oikeutetusti suomalaisen raviurheilun kärkinimiin. Hän on kolminkertainen ohjastajien Euroopan mestari (vuosina 1980–1982) ja hän on ajanut urallaan lukemattoman määrän suurkilpailuvoittoja. Lisäksi Korpi on valittu Suomen parhaaksi ravivalmentajaksi vuosina 2006–2010 sekä vuonna 2015 ja palkittu vuoden 2007 hevosenkasvattajana. Korpi on myös luonut kansainvälistä uraa ja valmentanut Suomen lisäksi Yhdysvalloissa ja Belgiassa. Tällä hetkellä hänellä on valmennustalli sekä Vihdin Huhmarissa että Helsingin Vermossa. Korven valmentamien hevosten voittosumma on yhteensä yli 13 miljoonaa euroa. Korpi on lähtöisin Oulusta, jossa hän syntyi vuonna 1949. Myös hänen isänsä Allan Korpi oli kuuluisa hevosmies. Raviurheilun lisäksi hän on kunnostautunut myös ratsupuolella, sillä vuonna 1967 hän voitti suomenmestaruuden junioreiden esteratsastuksessa ja maastoesteratsastuksessa Nowator-nimisellä hevosella.

Hannu Torvinen

Konkareiden rinnalle suomalaisohjastajien kärkeen on alkanut nousta myös nuoremman polven edustajia. Hannu Torvinen (s. 1992) aloitti ohjastajanuransa vuonna 2008 ollessaan vain 16-vuotias. Tähän mennessä hän on ehtinyt ajaa jo yli 1 300 voittoa ja yli 6,5 miljoonaa euroa palkintorahaa. Hannu Torvisen isä on kuuluisa Heikki Torvinen. Myös Hannu Torvisen veljen Jukka Torvisen (s. 1995) ohjastajanura on lähtenyt käyntiin lupaavasti.