Suurtapahtumat Vermon radalla

Hevosurheilu jaksaa kiinnostaa ihmisiä vuosi toisensa jälkeen. Espoossa sijaitseva Vermon ravirata houkuttelee lukuisia kävijöitä erilaisiin tapahtumiinsa. Kilpailupäivinä radalla toimivat kansainvälisen perinteen mukaisesti keskiviikot. Radan tapahtumakalenteriin kilpailupäivät ovat merkattu ”keskiviikkoravit”-merkinnällä. Viikoittain järjestettävien ravitapahtumien lisäksi radalla on muutakin ohjelmaa säännöllisin väliajoin. Lisäksi Vermolla saa vatsansa täyteen erilaisissa hyvissä kahviloissa ja ravintoloissa

Viime vuosien aikana mediassa on kuultu paljon puhetta siitä, etteivät ravitapahtumat enää kiinnosta nuorta väestöä. Vermon radat tapahtumat ovat kuitenkin toistaiseksi houkutelleet myös nuoria kävijöitä eri puolilta Suomea ja muuta maailmaa. Hevosurheilun tulevaisuuden kirkkaat nimet ottavat radalla mittaa toisistaan suurtapahtumien merkeissä.

Vermolla onkin pitkä ja vaiheikas historia erilaisten tempausten järjestäjänä. Rata aloitti toimintansa jo vuonna 1977 ja on pysynyt suomalaisen hevosurheilun näyttämönä siitä lähtien.

Kuninkuusravit Vermolla

Kuninkuusravit ovat Suomen ravien huippuhetki ja maailmallakin tunnettu tapahtuma. Vermon rata on saanut kunnian järjestää kuninkuusraveja useampaan otteeseen. Ehdottomasti suurin ja viimeisin Kuninkuusraveista oli kuitenkin vuoden 2017 ”Suomi 100” -teemaiset kuninkuusravit. Vuosi oli myös suomalaisen hevoskasvatuksen kannalta hyvin tärkeä vuosi: suosikkihevosemme suomenhevonen täytti samalla 110 vuotta.

Suomenhevosliitto nähtiin tapahtumassa myös näkyvästi tukemassa hevosurheilua ja edistämässä suomenhevosten tunnettavuutta sekä jakamassa hyödyllistä tietoa. Juhlavuoden kunniaksi kuninkuusraveissa nähtiin ennätysmäärä katsojia ja suomenhevosista kiinnostuneita lajin ystäviä. Vermon areena on järjestänyt Kuninkuusravien yhteydessä myös huutokaupan. Hevosen ostamisesta kiinnostuneet voivat huutaa itselleen ratsun loistavalla sukupuulla ja luotettavalla perimällä. Hevonen on arvokas sijoitus tulevaisuutta varten, ja siksi ostajalle onkin usein hyvin tärkeää selvittää, että ratsun vanhemmat ja isovanhemmat ovat terveitä, eivätkä kanna perinnöllisiä sairauksia.

Finlandia-ajot Vermon radalla

Finlandia-ajot ovat yksi vuoden tunnetuimmista ravitapahtumista ja paikaksi on vakiintunut Vermon ravirata. Finlandia-ajot aloittavat joka vuosi erilaiset suomalaiset suurtapahtumat ravien parissa. Ajot toimivat kutsukilpailuna, ja kilpailijoita tulee eri puolilta maailmaa. Finlandia-ajojen voittaja saa itselleen muhkean 110 000 euron voittopotin. Ennen kaikkea ajot tuovat nouseville tähdille suuresti näkyvyyttä ja mainetta tulevia kansainvälisiä kilpailuita varten.

Ennen toukokuussa järjestettäviä kisoja vedonlyönti käy aina kuumana, kun ihmiset veikkaavat suosimansa ratsun menestystä ajoissa. Finlandia-ajoissa kilpailevat avoimen luokan lämminveriset ratsut. Vuonna 2019 ajojen ystävät saivat kuulla hyviä uutisia: YLE saa jälleen televisioida kilpailun ja esittää ohjelman kanavillaan. Ajoja pääsee seuraamaan siis myös omalta kotisohvaltaan. Ennen vuotta 2019 ravit olivat jonkin aikaa pannassa YLE:n kanavilta, sillä heillä ei ollut lupaa esittää sponsoroitua ohjelmaa.

Derby Vermon radalla

Vermon raviradalla järjestetään myös niin sanottu ”suuri suomalainen derby” -tapahtuma, jossa Suomessa syntyneet hevoset mittelevät nopeudellaan yleisön seuratessa kilpailun kulkua jännityksellä. Sen lisäksi, että kilpailuun osallistuvan hevosen täytyy olla Suomessa syntynyt, on sen oltava nelivuotias ja lämminverinen ratsu. Suomalaisille kasvattajille Derby on aina koko vuoden ehdottomasti odotetuin kohokohta.

Suomalaisille ratsuille Derby tarjoaa kaikista eniten näkyvyyttä kotimaassa, ja kasvattajille kilpailu on näytön paikka. Derbyssä kilpaillaan suurista summista, sillä voittopotti on noin 150 000 euroa. Koska Derbyjen voittopotit koostuvat hevostenomistajien tai niiden kasvattajien maksamista rahasummista, potti on viime vuosina vaihdellut paljon ja kiivennyt jopa yli 300 000 euroon saakka. Suomessa Derbyn perinne on alkanut vuonna 1970, mutta muualla maailmassa Derby-tyyppisiä kisoja on järjestetty jo useammalla vuosisadalla.

EM-ravit Vermossa

Ensimmäistä kertaa EM-ravien historiassa kilpailu avataan Vermon raviradalla. Tavanomaisesti Suomessa järjestettäviä raveja on isännöity Teivon raviradalla, mutta nyt Vermon rata saa kunnian kokonaan itselleen. Vermolle mahtuu paljon katsojia, joten sen puitteet sopivat hyvin suurten kisojen järjestämiseen. EM-raveja kutsutaan kansainvälisesti myös nimellä UET Grand Prix. Kuten muissakin raveissa, myös EM-ravien päälähtönä nähdään nelivuotiaat lämminveriset ratsut. Lisäksi kilpailuun saavat osallistua alakategorioissa myös kolme- ja viisivuotiaat ratsut.

Raveissa kilpailevat hevoset matkaavat Vermoon eri puolilta Eurooppaa ja maksavat osallistumisestaan ennalta määrätyn osallistumismaksun. Mitä enemmän ratsuja kilpailuun osallistuu, sitä useammat karsintakierrokset raviradalla järjestetään. Finaali on tietenkin ravien kaikista odotetuin kohokohta ja sen voittaja palkitaan 200 000 euron rahapotilla. Suomalainen valjakko on voittanut kilpailun kaksi kertaa, ja valjakoiden hevoset ovat jääneet historiaan ainutkertaisina ratsuina.

Muuta tietoa Vermon tapahtumista

Vaikka luulisi, että raviharrastus on katsojillekin kallista, voi yllättyä iloisesti hankkiessaan liput raveihin. Keskiviikkoisin järjestettävät ravit maksavat vain muutaman euron katsojaa kohden. Suurtapahtumista joutuu usein pulittamaan hieman enemmän. Katsojien on järkevää varata muutamia euroja myös ruokailuun. Suurten tapahtumien aikaan ravintolat voivat olla hyvinkin täysiä, joten varauksella voi välttää turhan odottelun. Jokaiselle ruokailijalle löytyy jotakin herkullista syötävää, joten tyhjin vatsoin raveja ei tarvitse katsoa.

Vedonlyönti yhdistyy myös saumattomasti hevosurheiluun, sillä suuri osa yleisön jäsenistä kokeilevat onneaan lyömällä vetoa lempivaljakkonsa puolesta. Voittajat kerryttävät itselleen suuriakin potteja. Vedonlyönnin ja ravien säännöt sekä ohjeet ovat nähtävillä Vermon radan omilla sivuilla ja erilaisten ravien esittelysivustoilla. Seuraamalla kilpailijoita tarkasti voi helposti kartoittaa, kenen puolesta vetoa kannattaa lyödä. Vermon rata ja sen tapahtumat ovat tutustumisen arvoisia ja takaavat viihdettä läpi kevään ja kesän!