Raviurheilun suurtapahtumat meiltä ja maailmalta

Raviurheilu on erityisen suosittua pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa

Raviurheilun historiassa suurin osa kansainvälisistä suurtapahtumista on järjestetty lähes aina Euroopassa. Tällä hetkellä vain yksi kolmesta pääkilpailusta järjestetään lajin syntymaassa eli Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi kansainvälisiä suurtapahtumia ovat esimerkiksi Ruotsin Tukholmassa järjestettävä Elitloppen, Pariisin Prix d’Amérique sekä useat kansainväliset ravikilpailut, joiden sijainti vaihtelee vuosittain.

Myös Suomessa järjestetään kovatasoisia kansainvälisiä kilpailuja, joista tunnetuin on Finlandia-ajo. Suomessa järjestetään lisäksi myös paljon kylmäverisille suomenhevosille tarkoitettuja omia kilpailuja, joissa palkintopotit nousevat helposti kymmeniin tuhansiin.

Kansainväliset suurtapahtumat

Elitloppet on pohjoismaiden suurin ravikilpailu, joka järjestetään Tukholmassa Solvallan raviradalla. Muiden eurooppalaisten suurkisojen ohella Elitloppet on yksi maailman arvostetuimmista ravikilpailuista, jonka pääpalkinto on noin 280 000 euroa. Elitloppet järjestetään toukokuun loppupuolella, ja muista suurkilpailuista poiketen pääkilpailu on yksipäiväinen. Kuitenkin pääkilpailun ohella järjestetään samana viikonloppuna paljon muitakin kilpailuja, kuten kylmäveristen pohjoismaalaisten hevosten Elitkampen sekä Sweden Cup. Elitloppetin pääkilpailun osallistujamäärä on rajoitettu 16 hevoseen, ja muiden suurtapahtumien tapaan kyseessä on kutsuvieraskilpailu.

Finaalipaikasta kisataan karsintakierroksen aikana, jotka järjestetään yleensä finaalia edeltävänä päivänä. Elitoppetin pääkilpailun pituus on yhden mailin mittainen. Suomalainen hevonen ei ole koskaan voittanut Elitloppetia, mutta Elitloppetin pääkilpailussa nähty vuosien varrella noin 40 suomalaista hevosta. Parhaimmillaan suomalaisessa omistuksessa oleva tai Suomessa syntynyt hevonen on ollut Elitloppetissa sijalla 4. Tähän suoritukseen ovat pystyneet vuonna 2013 Brad de Veluwe, ja vuonna 1987 Lucky Number. Raviohjastaja Veijo Heiskanen on sijoittunut vuonna 1985 kilpailussa toiseksi, mikä on paras suomalaisen ohjastajan sijoitus.

Prix d’Amérique

Prix d’Amérique on Pariisissa Vincennesin raviradalla järjestettävä kansainvälinen suurkilpailu, joka on Elitloppetin ja yhdysvaltalaisen The Hambletonian ohella maailman tärkeimpiä ravikilpailuita. Kilpailu perustettiin vuonna 1920 kunnioituksena amerikkalaisille Yhdysvaltojen ensimmäisen maailmansodan aikaisista ponnistuksista. Prix d’Amérique on muita suurkilpailuja laajempi osallistujamäärältään, ja yhdellä kierroksella radalla saattaa olla jopa 20 hevosta. Tämä tekee kilpailusta hyvin omalaatuisen, sillä radan tunnelma on tiivis, joka pakottaa ohjastajien lähtemään alusta asti kisaan vahvasti ja nopeasti. Kisassa on tavallisesti maalisuoralle asti useita hevosia rivissä.

Lisäjännitystä Prix d’Amérique:lle antaa kisarata, eli Pariisin Vincennes. Kisaa ei käydä mailin mittaisella radalla kuten muita suurkilpailuja, vaan radan pituus on 2 700 metriä, joka ravataan 1,5 kertaa ympäri. Lisäksi Vincennesin rata ei ole perinteiseen tapaan ovaali muotoinen, vaan sitä kutsutaan kaviouraksi. Kavioura on ylhäältäpäin hieman kavion mallinen, kahden sisäkkäisen soikion muotoinen ratatyyppi, jota muokkaavat lisäksi etu-, ja takakaarteen välillä olevat noin 12 metrin korkeuserot. Kun muut eurooppalaiset suurkilpailut käydään kesäaikaan, Prix d’Amérique järjestetään talvella.

Suomalaiset suurtapahtumat

Kuninkuusravit ovat yksi Suomen raviurheilun suurtapahtumista. Kuninkuusravit ovat muista perinteisistä ravien suurkilpailuista poiketen kiertävä tapahtuma, joka järjestetään jokaisena vuonna eri kaupungissa. Kuninkuusravit järjestetään tavallisesti heinä-elokuun taitteessa kaksipäiväisenä tapahtumana, ja ravikilpailujen lisäksi viikonloppuun mahtuu paljon muitakin raviaiheisia tapahtumia.

Kuninkuusravit on erityisesti suomenhevosille tarkoitettu kilpailu, joka toimii myös rodun virallisena kansallisena mestaruuskilpailuna. Ensimmäiset Kuninkuusravit järjestettiin vuonna 1924, joten tapahtuman virallisia satavuotisjuhlia juhlitaan vuonna 2024. Kisa on järjestetty alusta saakka joka vuosi, sotavuosia lukuun ottamatta.

Kuninkuusraveissa mitellään sekä Ravikuninkaan että Ravikuningattaren tittelistä. Hevoset juoksevat Kuninkuusraveissa kolmea eripituista matkaa, joiden perusteella lasketaan yhteisaika. Tämän yhteisaikasäännön vuoksi ravikuninkaan tai ravikuningattaren tittelin voi voittaa myös hevonen, joka ei voita yhtään matkaa, Kuninkuusravit ovat selkeästi Suomen suosituin raviurheilubrändi, jonka tuntevat myös monet suomalaiset, joille raviurheilu muuten on tuntemattomampi urheilulaji. Kuninkuusraveissa käy vuosittain noin 50 000 katsojaa, tehden tapahtumasta yhden suosituimmista suomalaisista vuotuisista urheilutapahtumista. Vuonna 2019 Kuninkuusravit järjestetään Lahdessa.

Suur-Hollola-ajo ja Kriterium

Kriterium on Tampereella, Suomen toiseksi suurimmalla raviradalla Teivossa ajettava nuorille lämminverisille hevosille suunnattu suurkilpailu. Tässä 2 600 metrin loppukilpailussa on ykköspalkintona 112 500 euroa. Kriteriumin kilpailuun järjestetään karsintoja alkuvuodesta, ja loppukilpailu järjestetään lokakuussa. Kriterium-kilpailu on tarkoitettu 3-vuotiaille Suomessa syntyneille ravihevosille. Lämminveristen Kriterium-kisan lisäksi 4-vuotiaille suomenhevosille järjestetään oma Kriterium, jonka voittaja saa 57 000 euroa. Se on suomenhevosten isopalkintoisin yksittäinen kilpailulähtö. Kriteriumista on muodostunut vuosien aikana yksi klassisimmista suomalaisista ravikilpailuista, joissa monet nuoret ravurit käyvät kokeilemassa onneaan.

Suur-Hollola ajo on suurkilpailu, joka järjestetään Lahden Jokimaan raviradalla joka vuosi kesä-heinäkuussa juhannuksen jälkeen. Se on tarkoitettu Suomessa syntyneille lämminverisille hevosille. Suur-Hollola ajon palkintopotti on suurin suomalaisten hevosten kilpailujen palkintopoteista, ja vuonna 2018 ensimmäisen palkinnon määrä oli 120 000 euroa. Lämminveristen hevosten kanssa samana viikonloppuna järjestetään myös erityisesti suomenhevosille tarkoitettu Kylmäverihevosten Suur-Hollola-ajo. Kylmäverisille tarkoitetun kilpailun voittopotti on ollut viimeisen viiden vuoden aikana 30 000 euroa, ja se on yksi suomenhevossarjan pääkilpailuista.

Finlandia-ajo on Suomen suurin kansainvälinen ravikilpailu

Finlandia-ajo on Suomen pääraviradalla, Helsingin Vermossa järjestettävä vuosittainen kansainvälinen avoimen luokan lämminveristen hevosten ravikilpailu. Finlandia-ajoa voidaan pitää suomalaisen raviurheilun kansainvälisenä päätapahtumana.

Kilpailu järjestetään vuosittain toukokuussa vappua lähimpänä viikonloppuna, ja sen voittaja kuittaa itselleen yli 100 000 euron pääpalkinnon. Kyseessä on kutsuvieraskilpailu, johon osallistutaan Suomen lisäksi kaikista maailman tunnetuimmista ravimaista, kuten Ranskasta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Saksasta ja Italiasta. Finlandia-ajo on nykyään osa lämminveristen hevosten Euroopan-mestaruuskilpailusarjaa. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1980, ja suomalainen hevonen on voittanut Finlandia-ajon viisi kertaa.