Ensimmäistä kertaa raveissa? Lue infopaketti ravikilpailuista

Ravit ovat useille suomalaisille samaan aikaan hyvin tuttu, mutta tuntematon urheilumuoto, jonka moni tunnistaa vain R-kioskin vedonlyöntipisteiltä. Hevosurheilu jakaakin ihmiset pitkälti niihin, jotka sitä harrastavat, ja jotka eivät. Hevosurheilun harrastaminen ratsastuksesta raveihin siirtyy Suomessa paljolti sukupolvelta toiselle, perheen tai suvun keskinäisenä harrastuksena. Penkkiurheilumuotona ravit ovat yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista, ja ravikilpailuja järjestetään Suomessa päivittäin. Ravikilpailuihin meneminen voi tulla monille mieleen esimerkiksi kaverin ehdotuksesta. Jos sinua pyydetään mukaan raveihin, kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan näkemään ja kokemaan tämä hevosurheilun kuninkuuslaji.

Ensimmäistä kertaa raviradalla olevalle saattaa tulla kilpailutunnelman tuiskeessa ulkopuolinen ja ujo olo. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellista, sillä kyse on Suomenkin mittakaavassa hyvin ainutlaatuisesta ilmiöstä. Harva tavallinen kaduntallaaja tulee edes pohtineeksi hevosurheilua urheilulajina, ja lisäksi ainakin ulkopuolelta katsottuna raviyhteisö saattaa vaikuttaa aika suljetulta.

Raveihin kannattaa kuitenkin rohkeasti mennä mukaan, eikä ravien katsominen automaattisesti tarkoita vedonlyöntiä. Ravikilpailuja voi mennä katsomaan minkä tahansa muun urheilulajin tavoin vain silkasta jännityksestä, vaikka toki moni on paikalla myös veikkausmielessä.

Ravit pähkinänkuoressa:

  • Ravit ovat yksi suosituimmista penkkiurheilulajeista Suomessa.
  • Raveja järjestetään joka päivä – viikkokilpailuille on eri raviradoilla omat päivänsä.
  • Ravien katsominen ei tarkoita vain vedonlyöntiä.
  • Isoja ja tärkeitä ravikilpailuja ovat muun muassa Kuninkuusravit, Finlandia-ajot ja Kriterium.

Ravit ovat hevosten nopeuskilpailut

Ravit ovat lähes puhtaasti hevosten nopeuskilpailut, joissa hevosia ohjastetaan valjailla hevoskärryistä. Raveihin kuuluu oleellisena osana vedonlyönti. Suomessa paikan päällä järjestettävää raviveikkausta, eli totoa, järjestää Veikkaus. Ravivedonlyönnissä voidaan äänestää pelkästään voittajaa tai esimerkiksi kahta parasta hevosta. Vaikka vedonlyönti on monille tärkeä osa raveja, tullaan niihin myös pitämään hauskaa ja ennen kaikkea näkemään ystäviä ja muita tuttuja. Ravit ovatkin sosiaalinen tapahtuma, joihin kannattaa mennä kannustusmielessä ja pieni pilke silmäkulmassa. Ravikilpailuissa parasta on tunnelma, sillä jännitys on usein käsin kosketeltavissa.

Ravikilpailun osaa, joka alkaa lähdöstä ja päättyy maaliviivan ylittämiseen, kutsutaan lähdöksi. Samassa kilpailussa on useita eri lähtöjä kilpailumuodosta riippuen. Jos olet päässyt katsomaan suuren luokan ravikilpailuja, kuten Kuninkuusraveja, Finlandia-ajoja tai Kriteriumia, huomaat, että lähtöjen perusteella muodostetaan kokonaiskilpailu, jossa vain tietyt hevoset pääsevät jatkoon.

Suomessa ja muualla pohjoismaissa suosituin raviratojen pituus on yksi kilometri. Yhdysvalloissa taas suurin osa raviradoista on mailin, eli 1609 metrin pituisia. Maili on myös yksi suosituimmista pituuksista lähdöille. Suomalaisella raviradalla juostaan siis tavallisesti hieman yli puolitoista kierrosta.

Kilpailuotsakkeiden ymmärtäminen

Ravilähdöt merkataan kilparadalla otsakkeilla, joissa ovat tiedot myös erilaisista lähdöistä. Lähdöt jaotellaan alle kahden kilometrin mittaisiin lyhyisiin matkoihin, keskimittaisiin matkoihin (yli kahden kilometrin, mutta alle 2,5 kilometrin pituiset matkat), keskipitkiin matkoihin, ja pitkiin matkoihin. Paikan päällä raveissa lähdön pituudesta kertoo lähdön otsikon alla oleva kirjainlyhenne ly, ke, kp, tai pi – lyhennykset tulevat luonnollisesti lähtöjen pituudesta.

Ravilähdöissä on kaksi erilaista lähetystapaa, joita kutsutaan ryhmäajoksi ja tasoitusajoksi. Lähetystavat eroavat sen perusteella, miten lähtö konkreettisesti alkaa. Myös tämä merkitään ravikilpailuissa otsakkeeseen erillisellä tunnuksella. Kun tulet raviradalle, katso otsakkeita seuraavia lähtöjä varten ja pyydä tarvittaessa käsiohjelma. Yleensä ravikilpailut alkavat kuuden aikaan illalla ja päättyvät noin kello 9.

Miten erotan oman lähtöni?

Hevosilla on omat kilpailunumeronsa, ja hevosten järjestys arvotaan lähtöihin. Tavallisessa kilpailussa on yleensä 9-13 lähtöä, ja lähdöstä jaettavat rahapalkinnot näet lähtöä koskevasta otsikosta. Samasta otsikosta näet myös tiedot siitä, minkälaiset hevoset kyseisessä lähdössä kilpailevat, sillä kylmäverisille ja lämminverisille on omat lähtönsä. Lisäksi eritasoisille hevosille on omat lähtöluokkansa, ja hevoset luokitellaan eritasoisiksi niiden kilpailu-uransa aikana voittaman rahamäärän perusteella. Lisäksi luokitteluperusteena voivat olla esimerkiksi hevosen ikä tai sukupuoli. Kilpailuaikataulut ja kilpailevat hevoset voit tarkistaa raviratojen nettisivuilta tai sosiaalisesta mediasta.

Ensimmäinen lähtö edessä

Ravikilpailun alku ennen ensimmäistä lähtöä saattaa vaikuttaa ensikertalaisen silmiin todella sekavalta, etenkin koska lähtöjen välillä samalla radalla verryttelee useampien lähtöjen hevosia. Radalla juoksevat hevoset erotetaan toisistaan erivärisillä numerokylteillä, joista voit seurata, minkä lähdön hevonen on kyseessä. Puhutaan esimerkiksi sinisestä, keltaisesta ja punaisesta lähdöstä. Jos olet ravikilpailussa pääpäivänä, eli esimerkiksi Helsingin Vermossa keskiviikkona tai Tampereen Teivossa tiistaina, varaudu siihen, että etenkin autopaikat ovat tupaten täynnä. Raveihin kannattaakin kulkea julkisilla aina mahdollisuuksien mukaan. Saavu paikalle hyvissä ajoin, noin puoli tuntia ennen kilpailun ensimmäistä lähtöä.

Vedonlyönti paikan päällä

Jos haluat lyödä vetoa paikan päällä raveissa, tähän saat erillisen vedonlyöntikupongin, johon kirjataan panos, omat vedot ja veikatut hevoset. Raveissa veikataan pääasiallisesti usean eri lähdön voittajaa, eli suosituin pelimuoto on yhdistelmäveto, joita on Suomessa tarjolla muutamaa eri tyyppiä. Vetoa voi lyödä myös suullisesti. Kun ostat totopelejä suullisesti, tulee sinun ilmoittaa myyjälle valitsemasi pelimuoto, hevosen numero ja panoksen suuruus. Raviradan infotiskiltä on saatavilla myös käsiohjelma, joka vastaa suurimpaan osaan kysymyksistä. Käsiohjelmassa esitellään myös kilpailumuodot ja hevoset, sekä yleisimmät käytössä olevat säännöt.

Raviradan vihjekäytäntö

Yksi ravikilpailujen parhaimmista ja erikoisimmista puolista on vihjekäytäntö, jossa raviradalla julkaistaan hevosten lämmittelykierrosten perusteella vihjeitä siitä, miten ne voisivat pärjätä kisoissa. Lisäksi raviradan katsomossa ennen kilpailujen alkamista ei voi olla kuulematta ravitietäjien neuvoja ja vinkkejä omien suosikkihevostensa kunnosta juuri kyseisessä lähdössä.

Vedonlyönnin lisäksi ravikeskuksissa on yleensä tavallisimmat yleisötapahtumien palvelut. Jos nälkä tai jano yllättää, yleensä raveissa on anniskeluoikeudet, ja kylmää pääsee pakoon myös ravintolatiloihin. Raveihin kannattaa silti varustautua kelin mukaisesti. Muista pukea lämmintä päälle etenkin syys- ja talvikauden lähtöihin!